Levente Antal (17 éves, Bátonyterenye)


Levente kívánsága közel 1,5 évvel ezelőtt az volt, hogy erdélyi magyar emberekkel szeretne beszélgetni. A gyógykezelése és a tanulmányai mostanra tették lehetővé, hogy Levente kívánsága valóra válhasson. Levi már napokkal az indulás előtt nagyon izgatott volt, előző napon már alig aludt a nagy vágyakozásban. És 2024. augusztus 2. pénteken reggel egyszer csak elindultunk a 4 napos, 3 éjszakás élményre!

Szovátán csodálatos szállodai élményekben volt részünk, és a Medve-tó szépsége is lenyűgözött minket. Másnap, szombaton délelőtt fürödni is tudtunk a tóban, élveztük a kellemes gyógyvizet. Délután - az eső ellenére - elindultunk az ismeretlenbe azzal a szándékkal, hogy találunk egy helyi magyar embert, akivel beszélgetni tudunk. Így is lett! Vármezőn egy 88 éves székely magyar néni betessékelt minket az udvarába és mesélt az életéről - nagyon élveztük!

Vasárnap is esett, ezért a parajdi sóbánya meglátogatása tökéletes időzítés volt a programunkban. Miután hosszan nézelődtünk a sóbányában, majd busszal kijöttünk a hegy gyomrából, Farkaslakára vezetett az utunk, Tamási Áron szülőházát tekintettük meg. Onnan Énlakára kirándultunk, ahol megtaláltuk azt a házat is, ahol az Illés együttes alapítója, Illés Lajos alkotott. Az esti séta sem maradhatott ki.

Hétfőn pedig, az ismét nagyon finom és tartalmas reggeli után elindultunk hazafelé, a méltán híres Korond településen át. Bíztunk benne, hogy ezúttal egy székely magyar férfival is tudunk majd beszélgetni és ez is teljesült! Korondon egy neves fafaragó mester mesélt a székely kapu tudnivalóiról, majd beinvitált minket a családja udvarára és elmesélte - többek között - a medvével nagyon közeli találkozása és annak következményei történetét. Ámulattal hallgattuk, ahogyan a kerti rózsáik, agancsaik, fafaragásaik történetét is. Korondi örömeink után, Levi kívánságára Kolozsváron megtekintettük a Mátyás király emlékművet és a Szent Mihály templomot. Hazautunk során ismét rácsodálkoztunk a bánffyhunyadi díszes, befejezésre váró palotákra. Hétfőn késő este értünk haza. Elköszönéskor - ahogyan az út során többször is - Levente ismét kifejezte háláját és köszönetét, és úgy foglalta össze az élményeket, hogy 'a testvérem megszületésén kívül ez volt életem legszebb élménye!' .
Levi öröme nagyon megmelengette a mi szívünket is.


/ 7





Köszönjük az UBM Trade Zrt., a Danubius Hotels Group, valamint magántámogatóink segítségét, együtt valóra válthattuk Levente álmát.


Pap Ferenc és Papné dr.Kiss Edit
kívánság-koordinátorok
Erdély, 2024. augusztus 5.

Archívum


Belépés